Proste zasady zdrowego odżywiania

W każdym zdrowym jadłospisie musi znaleźć się miejsce dla wszystkich podstawowych makroskładników. A mówimy tu nie tylko o węglowodanach, ale też i o tłuszczach oraz oczywiście białku (proteinach). Każdym z tych makroskładników należy zająć się oddzielnie. Zdrowe odżywianie w przypadku dwóch różnych osób może wyglądać zupełnie inaczej. Ilość poszczególnych makroskładników należy dopasowywać do indywidualnego zapotrzebowania organizmu.

Układając dietę, warto rozpocząć ten proces od określenia optymalnej ilości białka, gdyż to ono koniecznie musi pojawić się w codziennym jadłospisie. Organizm jest w stanie przetrwać bez węglowodanów, ale nie da sobie rady, gdy zabraknie mu protein. Białka powinno się spożywać przynajmniej 1-1,2 g na każdy kilogram masy ciała. Dieta sportowców będzie go uwzględniać trochę więcej, gdyż ogólnie zakłada się, że człowiek aktywny fizycznie może zwiększyć tę dawkę białka nawet do ok. 2 gramów na 1 kg masy ciała. Następnym makroskładnikiem, którym wypadałoby się zająć, będzie tłuszcz. Jest on absolutnie niezbędny dla organizmu, ponieważ zostaje wykorzystany do produkcji hormonów, a zwłaszcza tych płciowych. Tłuszcz powinien stanowić przynajmniej 20% diety, jednakże w przypadku kobiet, które potrzebują go nieco więcej, tę dawkę można zwiększyć do 30%. Cała reszta kalorii przypadnie już na węglowodany. Zdrowe odżywianie będzie tu bazować głównie na węglowodanach złożonych, których źródłem są m.in. płatki owsiane, brązowy ryż, kasze, ciemne makarony czy po prostu warzywa i owoce.

zielonykarmnik.pl

Redakcja dietanadzis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *