Czy ekologiczne jest zdrowe, czy ekologia nie szkodzi zdrowiu?

0
30

Ostatnio coraz częściej mówi się o ekologicznym jedzeniu. Co to jest? To jedzenie produkowane w sposób ekologiczny, bez używania konserwantów czy różnego rodzaju sztucznych barwników. Coraz częściej słyszy się głosy naukowców, że lepiej jest zamienić mięso na rzecz warzyw i owoców. Słysząc to wszystko pozostaje jedno zasadnicze pytanie, które należy sobie i innym zadać. Czy ekologiczne jest zdrowe?

Czy ekologiczne oznacza zawsze zdrowe?

Coraz częściej naukowcy swoimi licznymi doświadczeniami pokazują, że ekologiczna żywność jest lepsza i zdrowsza od tej, którą produkuje się konwencjonalnie. Uważa się i jest to już naukowo dowiedzione, że ekologicznie hodowane warzywa i owoce mają w sobie mniej substancji szkodliwych. W takich produktach nie ma resztek pestycydów, kadmu, azotanów czy azotynów. Natomiast znaleźć w nich można polifenole i liczne witaminy.
Uważa się, że dieta oparta na ekologicznych produktach wpływa bardzo korzystnie na kobiety w ciąży i na płód. Oznacza to, że ekologiczne jest zdrowe i warto jest bazować na produktach ekologicznych,.

Więcej witamin i lepsze kwasy tłuszczowe

Naukowo dowiedziono, że produkty ekologiczne zawierają o wiele więcej witaminy C i B. Ekologiczne jabłka, pomidory, ziemniaki, czy ekologiczna cebula, papryka lub ogórki mają więcej w sobie dobrego aniżeli ich odpowiedniki uprawiane w sposób tradycyjny. Wszystkie owoce, warzywa strączkowe są o wiele zdrowsze. Ekologiczny seler ma więcej potasu, marchewka więcej żelaza, ekologiczna czarna porzeczka ma większą zawartość magnezu, wiśnie mają więcej wapnia a szpinak więcej potasu.
Dodatkowo udowodniono naukowo, że ekologicznie wytwarzane mięso i produkty mleczne są również znacznie lepsze i wartościowsze niż te, które produkuje się z dala od zasad ekologii. Wszystkie tego rodzaju ekologiczne produkty mają w sobie aż 50 procent więcej kwasów omega 3 aniżeli standardowe produkty.
Ekologicznie wyhodowane mięso to aż 40% więcej sprężonego kwasu linolowego, więcej żelaza i więcej karotenoidów oraz witaminy E.

Większe spożycie kwasów Omega 3

Ekologiczne pożywienie posiada więcej kwasów omega 3. Tych kwasów jemy stosunkowo za mało a większa ich ilość wprowadzona do naszego organizmu powoduje, że możemy się ustrzec takich chorób jak choroby układu nerwowego, układu sercowo – naczyniowego. Można też bardzo pozytywnie wpłynąć na swój układ immunologiczno odpornościowy.
Wyższość mleka ekologicznego nad mlekiem konwencjonalnym wynika z faktu, że krowy, od których pozyskuje się owo ekologiczne mleko są zupełnie inaczej karmione. W żywieniu takich krów bazuje się przede wszystkim na chowie pastwiskowym i zaleca się karmić je paszami zielonymi. Unika się w tego rodzaju chowie pasz sztucznych i różnego rodzaju koncentratów paszowych.
Zwierzęta, z których pozyskuje się ekologiczne mięso też karmione są na bazie pasz naturalnych i zielonych pastwisk.
Zatem ekologiczne jest zdrowe, tylko niestety znacznie droższe niż konwencjonalna żywność. Jednak może lepiej jest jeść mniej a zdrowiej aniżeli więcej pomijając zdrowotne walory.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here