Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Co charakteryzuje mąkę BIO?

18 lipca 2022 Co charakteryzuje mąkę BIO

Od kilku lat rośnie popularność świadomego żywienia. Wiele osób robiąc zakupy czyta składy produktów i wybiera nie te najtańsze, lecz te, które dostarczą im najwięcej cennych składników odżywczych. Produkty ekologiczne, takie jak mąka BIO, pochodzą z zaufanych źródeł i dają gwarancję najlepszego smaku przyrządzanych z nich potraw.

Czym jest mąka BIO?

Mąka BIO powstaje z różnorodnych ziaren zbóż, kasz, ryżu, strączków oraz innych roślin. Od tych składników w dużej mierze zależny jest smak produktu, jego właściwości i wartości odżywcze. Produkty ekologiczne posiadają odpowiednie oznaczenia, dzięki którym można mieć pewność, że są wytwarzane z najlepszej jakości roślin. Rośliny te nie są poddawane działaniu nawozów sztucznych i związków chemicznych na żadnym etapie rozwoju. Taki sposób pozyskiwania mąki BIO przekłada się na świetną jakość i smak dań, które z niej powstają.

Którą mąkę BIO wybrać?

Mąka jest produktem powszechnie wykorzystywanym w polskiej kuchni do przygotowywania pieczywa, wypieków i wielu potraw wytrawnych oraz słodkich. Nie może jej więc zabraknąć w żadnym domu. Najczęściej używana jest mąka pszenna, lecz popularnością cieszy się też żytnia, orkiszowa oraz ta z samopszy. W tych wariantach występuje też mąka BIO produkowana z ziaren rosnących bez udziału nawozów azotowych, herbicydów, fungicydów, insektycydów i chemicznych zaprawek nasion. Rolnicy zapewniają roślinom odpowiednie warunki glebowe poprzez stosowanie płodozmianu. Ścisła kontrola upraw pozwala na hodowanie zbóż o zwiększonej odporności na choroby. Mąkę BIO produkuje się w młynach posiadających odpowiednie certyfikaty. Wybór rodzaju mąki powinien być uzależniony od tego, w jakim celu zostanie wykorzystana. Uniwersalna mąka pszenna jest idealna do przygotowywania bułek, klusek, makaronów i pierogów. Stanowi także świetną bazę do ciast. Dzieli się ją ze względu na stopień przemiału. Orkiszowa mąka BIO cechuje się lekko słodkim, orzechowym smakiem. Doskonały makaron, piernik oraz chleb powstaną dzięki mące żytniej. Z kolei ta ziemniaczana ma korzystny wpływ na jelito grube, a także poprawia wrażliwość na insulinę. Warto korzystać też z nowości, takich jak mąka amarantusowa idealna dla osób na diecie bezglutenowej. W jej składzie znajduje się duża ilość białka i błonnika. Wśród rodzajów mąk wyróżnia się też gryczaną, jaglaną, kasztanową, kukurydzianą, kokosową i wiele innych. Duży wybór pozwala każdemu znaleźć produkt odpowiedni do danej potrawy, pasujący do jego preferencji i diety.

Redakcja dietanadzis.pl

Nasz zespół specjalistów dostarcza cennych informacji na temat diety, odchudzania, zdrowia, urody i lifestyle'u. Dzielimy się profesjonalną wiedzą, oferując praktyczne porady i najnowsze trendy, które wspierają zdrowy styl życia i poprawę jakości codziennego życia. Nasze artykuły są niezawodnym źródłem inspiracji dla każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie i urodę.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dieta wegetariańska
Podstawowe założenia diety ketogenicznej
Co charakteryzuje mąkę BIO

Jesteś zainteresowany reklamą?