Ostatnio coraz częściej mówi się o ekologicznym jedzeniu. Co to jest? To jedzenie produkowane w sposób ekologiczny, bez używania konserwantów czy różnego rodzaju sztucznych barwników. Coraz częściej słyszy się głosy naukowców, że lepiej jest zamienić mięso na rzecz warzyw i owoców. Słysząc to wszystko pozostaje jedno zasadnicze pytanie, które należy sobie i innym zadać. Czy ekologiczne jest zdrowe?
Czy ekologiczne oznacza zawsze zdrowe?
Coraz częściej naukowcy swoimi licznymi doświadczeniami pokazują, że ekologiczna żywność jest lepsza i zdrowsza od tej, którą produkuje się konwencjonalnie. Uważa się i jest to już naukowo dowiedzione, że ekologicznie hodowane warzywa i owoce mają w sobie mniej substancji szkodliwych. W takich produktach nie ma resztek pestycydów, kadmu, azotanów czy azotynów. Natomiast znaleźć w nich można polifenole i liczne witaminy.
Uważa się, że dieta oparta na ekologicznych produktach wpływa bardzo korzystnie na kobiety w ciąży i na płód. Oznacza to, że ekologiczne jest zdrowe i warto jest bazować na produktach ekologicznych,.
Więcej witamin i lepsze kwasy tłuszczowe
Naukowo dowiedziono, że produkty ekologiczne zawierają o wiele więcej witaminy C i B. Ekologiczne jabłka, pomidory, ziemniaki, czy ekologiczna cebula, papryka lub ogórki mają więcej w sobie dobrego aniżeli ich odpowiedniki uprawiane w sposób tradycyjny. Wszystkie owoce, warzywa strączkowe są o wiele zdrowsze. Ekologiczny seler ma więcej potasu, marchewka więcej żelaza. Ekologiczna czarna porzeczka ma większą zawartość magnezu, wiśnie mają więcej wapnia a szpinak więcej potasu.
Dodatkowo udowodniono naukowo, że ekologicznie wytwarzane mięso i produkty mleczne są również znacznie lepsze i wartościowsze niż te, które produkuje się z dala od zasad ekologii. Wszystkie tego rodzaju ekologiczne produkty mają w sobie aż 50 procent więcej kwasów omega 3 aniżeli standardowe produkty.
Ekologicznie wyhodowane mięso to aż 40% więcej sprężonego kwasu linolowego, więcej żelaza i więcej karotenoidów oraz witaminy E.
Większe spożycie kwasów Omega 3
Ekologiczne pożywienie posiada więcej kwasów omega 3. Tych kwasów jemy stosunkowo za mało. Większa ich ilość wprowadzona do naszego organizmu powoduje, że możemy się ustrzec takich chorób jak choroby układu nerwowego, układu sercowo – naczyniowego. Można też bardzo pozytywnie wpłynąć na swój układ immunologiczno odpornościowy.
Wyższość mleka ekologicznego nad mlekiem konwencjonalnym wynika z faktu, że krowy, od których pozyskuje się owo ekologiczne mleko są zupełnie inaczej karmione. W żywieniu takich krów bazuje się przede wszystkim na chowie pastwiskowym i zaleca się karmić je paszami zielonymi. Unika się w tego rodzaju chowie pasz sztucznych i różnego rodzaju koncentratów paszowych.
Zwierzęta, z których pozyskuje się ekologiczne mięso też karmione są na bazie pasz naturalnych i zielonych pastwisk.
Zatem ekologiczne jest zdrowe, tylko niestety znacznie droższe niż konwencjonalna żywność. Jednak może lepiej jest jeść mniej a zdrowiej aniżeli więcej pomijając zdrowotne walory.