Coraz więcej osób choruje na chorobę zwaną hashimoto. Choroba ta jest chorobą autoimmunologiczną i wynika, w dużej mierze, z zaburzeń układu odpornościowego. Z chorobą hashimoto można żyć, jednak szczególną uwagę należy zwracać na dietę stosowaną przy tej chorobie.
O co chodzi w hashimoto?
Przyczyny choroby hashimoto nie są do końca znane, ogólnie uważa się, że może być to przykład choroby genetycznej. Jednak coraz częściej też twierdzi się, że przyczyną jej pojawienia się może być stres, nieprawidłowe odżywianie się, problemy natury emocjonalnej, niedobór vit D3 lub zaburzony rytm snu i wypoczynku. Można nawet rzec, że jest to choroba XXI wieku, chociaż rozpoznano ją i zdiagnozowano już w końcowych latach wieku XX.
Choroba objawia się rozdrażnieniem, nerwowością, nagłym przygnębieniem, suchością skóry, bezsennością, obrzękiem twarzy czy bólami mięśni. Powoduje też niedoczynność tarczycy, ogólne osłabienie i ciągłe zmęczenie. Hashimoto daje cały zespół niekomfortowych doległości, przez które bardzo trudno jest funkcjonować normalnie w życiu codziennym.
Dieta a hashimoto
Całe leczenie hashimoto polega na leczeniu nadczynności tarczycy, która jest główną przyczyną wszystkich opisanych powyżej dolegliwości. Jednak uważa się też, że istnieje bardzo duża zależność pomiędzy odpowiednią dietą a hashimoto. Dieta a hashimoto, to bardzo istotna zależność w tej chorobie. Trzeba wiedzieć co trzeba jeść i jak trzeba jeść. Gdy doskonale dopasuje się odpowiednią dietę, leczona choroba hashimoto nie ustąpi ale znacznie ułatwi życie osobie na nią chorej.
Wszystko polega na tym, że w odpowiedniej diecie można całkowicie usunąć produkty zawierające czynniki, które powodują i przyczyniają się do występowania hashimoto.
Co jeść, gdy jest się chorym na hashimoto?
Każda dieta stosowana przy chorobie hashimoto powinna być szczególnie urozmaicona oraz bardzo bogata w witaminy i składniki odżywcze. Równocześnie powinna być to dieta przeciwzapalna, ponieważ jest skutki to stany zapalne tarczycy oraz jelit. Najlepsza i najbardziej skuteczna w tym wypadku może się okazać dieta śródziemnomorska. Tego rodzaju dieta jest bogata w warzywa, owoce, ryby, oliwę i wodę, która dodatkowo powinna być wysoko lub średnio zmineralizowana i bogata w pierwiastki takie jak wapń i magnez.
Odpowiednio skonstruowana dieta spowoduje, że może nastąpić w organizmie nawet uśpienie choroby hashimoto.
Produkty wskazane w chorobie
Osoby chore na hashimoto powinny jeść w ciągu dnia 2 lub trzy posiłki złożone z białka – mięso, ryby, ser kozi, owoce strączkowe. W jadłospisie powinny znaleźć się węglowodany czyli różnego rodzaju kasze. Dodatkowo trzeba zwracać uwagę na posiłki zawierające tłuszcz, czyli do przyrządzania potraw trzeba używać oleju kokosowego, oleju lnianego czy oleju z wiesiołka. Cały czas trzeba jeść warzywa i owoce.
Skutecznie należy eliminować z diety produkty, które są niewłaściwe dla choroby hashimoto czyli produkty bezglutenowe, bez laktozy, fast foody oraz warzywa krzyżowe. Należy również spożywać jak najmniej cukru i soli.