Wybór odpowiedniego produktu do smażenia ma bezpośrednie przełożenie na możliwość przygotowania zdrowych potraw. Generalnie smażenie jest mniej zdrowe od gotowania, ale zawsze można poprzez odpowiednie smażenie zmniejszyć negatywne efekty. Warto również sprawdzić, na czym powinny być smażone konkretne produkty, co pozwala dokonywać znacznie lepszych wyborów produktów wykorzystywanych do smażenia.
Gdy wybiera się produkty do smażenia warto jest kierować się zarówno kwestiami zdrowotnymi stosowania konkretnych wyrobów, ale również efektami dietetycznymi. Podejmowanie odpowiednich wyborów pozwala na ograniczenie negatywnych skutków smażonych potraw. Dotyczy to szczególnie ograniczania spożywania nadmiernych ilości tłuszczu. Jednak wybranie produktów, które mają nieodpowiednie, maksymalne temperatury smażenia może negatywnie wpływać również na zdrowie ze względu na toksyny, które mogą się uwalniać choćby z olejów.
Na jakich produktach smażyć
Gdy wybiera się tłuszcze do smażenia trzeba brać pod uwagę, jak będzie się smażyło potrawy. Sprawdzenie informacji na czym smażyć pozwala realizować taki proces bezpiecznie dla zdrowia. Kierowanie się zasadami racjonalnego smażenia pozwala na ograniczenie negatywnych efektów smażenia, co dotyczy przede wszystkim możliwości wydzielania się podczas smażenia różnych toksyn. Warto jest z tego powodu unikać między innymi smażenia na nasyconych tłuszczach. Zastosowanie choćby oleju palmowego podczas smażenia może mieć negatywny wpływ na smak potraw. Takie oleje nie nadają się do smażenia wysokich temperaturach. Warto jest z tego powodu stosować jedno nienasycone kwasy tłuszczowe.
Stabilne tłuszcze w wysokich temperaturach
Ważne jest szukanie takich tłuszczy, które są stabilne w wysokich temperaturach. Na takich tłuszczach można bezpiecznie smażyć wszystkie potrawy. Jednak, jeśli chce się dostarczyć również dodatkowe, cenne składniki wówczas można zdecydować się na tłuszcze nie poddane procesowi rafinacji. Powalają one dostarczyć między innymi witaminy czy barwniki. Jednym z takich tłuszczy, które pozwalają na smażenie w dość w dużych temperaturach jest oliwa z oliwek. Wybór oliwy pozwala skorzystać z tłuszczu nierafinowanego.
Odpowiednie smażenie konkretnych potraw
Gdy w odpowiedni sposób przygotuje się poszczególne potrawy można uzyskać znacznie lepszy smak. Podczas smażenia trzeba brać pod uwagę między innymi wpływ stosowanych tłuszczy na właściwości smakowe. Wiele produktów nie nadaje się do smażenia konkretnych potraw. Dla przykładu smalec nie nadaje się do przygotowywania ryb czy warzyw. Wynika to przede wszystkim z możliwości zmieniania smaku potraw z takich składników.
Na jakich produktach smażyć konkretne typy potraw:
– olej zwierające nienasycone kwasy tłuszczowe jest w stanie doskonale sprawdzić się podczas smażenia ryb, gdyż pozwala dosmażyć rybę w środku, a także ograniczyć wydzielanie toksyn,
– jeśli chce się uzyskać znacznie lepszy smak mięsa warto jest decydować się na smażenie na smalcu,
– smażenie warzyw powinno generalnie odbywać się na oliwie rafinowanej, gdyż jest to zdrowy tłuszcz.