dietanadzis.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, urodzie i lifestylu

Lifestyle

Kokilki – praktyczne naczynia do zapiekania dań

Kokilki – praktyczne naczynia do zapiekania dań

Gdy kuchnia jest wyposażona we wszystkie niezbędne naczynia i akcesoria, to wówczas gotowanie jest bardzo miłe i przyjemne. W takich warunkach przygotowywanie poszczególnych potraw przebiega szybko i sprawnie. Warto zatem zadbać o to, aby w kuchni znajdowały się kokilki. Do czego służą tę naczynia?

Kokilka – naczynie o wielu zaletach

To niewielkie naczynie, zazwyczaj w kształcie miseczki, jest często określana jako ramekin. Jest ono żaroodporne, więc bardzo często przydaje się w każdej kuchni. Służy do zapiekania poszczególnych dań oraz podawania słodkich deserów.

Miseczki te najczęściej powstają z ceramiki, ale obecnie w sprzedaży dostępne są również ze szkła, silikonu oraz metalu. Materiały z którego są wytwarzane kokilki są bardzo odporne na działanie wysokim i niskich temperatur oraz szok termiczny. Takie naczynie można zaraz po wyjęciu z lodówki włożyć do gorącego piekarnika. Każde kokilka wykonana z ceramiki pozwala zarówno na pieczenie jak i późniejsze mrożenie przygotowanych potraw. A jej niewielka pojemność, zazwyczaj wynosząca od 50 do 250 ml. sprawia, że idealnie nadaje się do przygotowywania odpowiedniej porcji jedzenia dla jednej osoby.

Obecnie wybór tego typu naczyń kuchennych jest ogromny. Internetowy sklep https://recucina.pl/ oferuje je w bardzo bogatej ofercie. Każdy klient zainteresowany zakupem może wybierać spośród kokilek wykonanych z różnych tworzyw oraz w różnych rozmiarach. Ich zakup pozwala na przygotowywanie wielu pysznych dań. Każda potrawa podana w takim naczyniu prezentuje się bardzo estetycznie oraz zazwyczaj dobrze smakuje. Decydując się na zakup warto wybrać zestaw kokilek w takiej ilości, aby wystarczyły dla wszystkich domowników.

Kokilka a przygotowywanie pysznych dań i deserów

Posiadając te naczynia na wyposażeniu swej kuchni każda pani domu może pozwolić sobie na przyrządzanie wielu przepysznych dań zapiekanych w piekarniku oraz wielu słodkich deserów. Do najsłynniejszy deserów przyrządzanych w kokilkach należy creme brulee, ale miseczki te idealnie nadają się także do podawania wielu innych słodkości oraz dań na słono.

Ze względu na niewielkie rozmiary w naczyniach tych można serwować sosy i dipy oraz przechowywać resztki jedzenia w lodówce. W tych praktycznych miseczkach można także podawać:

– suflety

– zapiekane jajka

– małe zapiekanki

– musy

– puddingi

Każda podana w nich potrawa wygląda bardzo apetycznie. Przygotowując potrawy w kokilkach można zaoszczędzić mnóstwo czasu na sprzątaniu oraz zmywaniu naczyń. Potrawy zapieka się bowiem w tych samych naczyniach, co podaje na stół. Z pomocą kokilek przyrządzanie oraz podawanie potraw jest zawsze bardzo proste oraz komfortowe.

Udostępnij