Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Przyprawa oregano – właściwości i zastosowanie

11 lutego 2022 Przyprawa oregano

Oregano jest dość pospolitą, ale bardzo pożyteczną rośliną, którą ze względu na swoje walory smakowe, jest bardzo chętnie dodawana do wielu różnych potraw, które w ten sposób zyskują także na swoim aromacie. Od lat jest jednym z nieodzownych składników wykorzystywanych w kuchni włoskiej. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że oregano jest niezwykle doceniane w medycynie naturalnej, ponieważ posiada szereg właściwości leczniczych.

Oregano jest jedną z chętniej używanych roślin w formie przyprawy do wielu różnych dań, ponieważ przyczynia się do poprawy ich walorów smakowych i aromatycznych. Rośnie dziko nie tylko w całej Europie, ale także w Afryce Północnej i Azji. Ziele przez niektórych określane jest mianem dzikiego majeranku i ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne, doskonale sprawdza się w medycynie naturalnej. Dlatego też od lat wykorzystywane jest jako jeden ze składników wielu różnych środków leczniczych.

Oregano jako przyprawa

Prawidłową nazwą botaniczną w przypadku oregano jest lebiodka pospolita. Ziele, o czym wspomniano wyżej, cieszy się niezwykłą popularnością jako przyprawa, również w Polsce. Świadczy o tym fakt, że jest jedną z najchętniej i najczęściej stosowanych roślin podczas przygotowywania wielu dań. Przyprawa oregano jest intensywna, lekko korzenna, orzeźwiająca, charakteryzująca się nieco goryczkowym i pieprznym zapachem. Stąd też przyrządzane z jej wykorzystywanie potrawy są wyjątkowo aromatyczne, a co ważniejsze również bardzo bogate w smaku. Nic więc dziwnego, że Włosi niezwykle namiętnie wykorzystują omawiane ziele do makaronów i pizzy.

Oregano doskonale sprawdza się także w przypadku różnego rodzaju marynat, sosów, zup, mięs, ryb oraz warzyw, zwłaszcza pomidorów, cukinii i fasoli. Tak naprawdę przyprawę można łączyć z większością składników/dań przyrządzanych w niejednej kuchni, ponieważ zależy to tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji. Oczywiście nie wolno przesadzać z jej ilością.

Właściwości lecznicze oregano

Oprócz wyjątkowych walorów smakowych i aromatycznych, oregano jest rośliną, która posiada szereg prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że jest wykorzystywana w przypadku wielu środków leczniczych, tym bardziej że omawiane ziele jest niezwykle bogate w szereg cennych substancji/składników odżywczych. Mowa w tym momencie m.in. o wysokiej zawartości witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, potasu, cynku, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz błonnika.

Stąd też oregano wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, tym bardziej że wspomaga nasz organizm w trawieniu ciężkich potraw, poprzez zwiększenie produkcji zarówno soków żołądkowych, jak i żółci. Pozwala na złagodzenie nie tylko niestrawności, ale także i zaparć. Wykazuje również działanie wiatropędne, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru gazów w jelitach. Zwalcza zgagę i przynosi ukojenie przy bólach żołądkowych.

Ze względu na możliwość wspomagania leczenia wrzodów żołądka, ziele jest bardzo chętnie wykorzystywane do przygotowywania naparów, które mają także pozytywny wpływ w przypadku zmagania się z niedoczynnością wątroby. Doskonale sprawdza się również podczas odtruwania organizmu i ze względu na posiadane właściwości dezynfekujące, przyspiesza gojenie się ran, niweluje uczucie swędzenia, co przekłada się na lepszą kondycję skóry.

Redakcja dietanadzis.pl

Nasz zespół specjalistów dostarcza cennych informacji na temat diety, odchudzania, zdrowia, urody i lifestyle'u. Dzielimy się profesjonalną wiedzą, oferując praktyczne porady i najnowsze trendy, które wspierają zdrowy styl życia i poprawę jakości codziennego życia. Nasze artykuły są niezawodnym źródłem inspiracji dla każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie i urodę.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dieta wegetariańska
Podstawowe założenia diety ketogenicznej
Co charakteryzuje mąkę BIO

Jesteś zainteresowany reklamą?