Smaczne i zdrowe pasty kanapkowe

0
22

Właściwie zbilansowany posiłek, który dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, soli mineralnych oraz makro i mikroelementów, to podstawa zdrowia i dobrej kondycji.

Zdrowe pasty kanapkowe

Najczęstszymi posiłkami spożywanymi przed wyjściem do pracy lub szkoły są kanapki z wędliną żółtym serem, zieloną sałatą i innymi warzywami. Jednak tak mało urozmaicone śniadanie serwowane dzień w dzień, każdemu szybko się znudzi. Warto więc pomyśleć o zmianie przyzwyczajeń i przygotować kilka rodzajów smacznych past, stworzonych na bazie nabiału, wędzonych ryb lub warzyw. Do każdej z past można dodać wiele różnych dodatków, które podniosą jej wartość odżywczą i walory smakowe.
Większość past można spożytkować w różny sposób – najczęściej rozsmarowuje się je na pieczywie, ale znakomicie sprawdzą się także jako farsz do naleśników, wytrawnych gofrów lub maleńkich przekąsek z krakersów.

Przygotowanie dowolnej pasty nie wymaga ani poświęcenia zbyt wiele czasu ani ponoszenia większych kosztów – wszystkie składniki past kanapkowych są dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Przepisy na smaczne pasty kanapkowe

Poniżej przedstawiamy propozycję smacznych i szybkich w wykonaniu past, idealnych do różnego rodzaju pieczywa.

1. Pasta jajeczna z konserwowanym ogórkiem, majonezem i szczypiorkiem

Drobniutko pokrojony ogórek łączymy z roztartym ugotowanym na twardo jajkiem i majonezem. Tak przygotowaną pastę odstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu smarujemy pieczywo i posypujemy szczypiorkiem.

2. Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, jogurtem i bazylią.
Ugotowane na twardo, roztarte jajka łączymy z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodajemy jogurt naturalny i posiekaną bazylię. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Pasta z jajek, awokado, jogurtu i kiełków rzodkiewek.
Ugotowane na twardo i roztarte jajka łączymy z roztartym, dojrzałym awokado. Powstałą masę rozcieńczamy jogurtem naturalnym, dodajemy oliwę z oliwek (łyżkę), 2-3 łyżki kiełków rzodkiewek, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

4. Pasta z wędzonej makreli, awokado i białego sera.
Mięso makreli, awokado i biały ser dokładnie rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy nieco soku z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy pastę na dowolne pieczywo. Całość posypujemy szczypiorkiem.

5. Pasta czosnkowa
Drobniutko pokrojony lub roztarty ząbek czosnku łączymy z białym serkiem, łyżką naturalnego jogurtu oraz łyżką drobno posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na pieczywo typu graham.

6. Pasta jajeczno-łososiowa z majonezem
Ugotowane na twardo jajka, plastry łososia i majonez miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, nakładamy na dowolne pieczywo i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Na gotowe kanapki można dołożyć pokrojone w krążki czarne oliwki.

7. Pasta z awokado
Dojrzałe awokado rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy roztarty ząbek czosnku, sok z limonki, 1 zieloną paprykę chilli oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy, nakładamy na pokrojoną w plastry bułkę i posypujemy drobno posiekaną miętą. Na gotową kanapkę można położyć krążki zielonych oliwek.

Pasty kanapkowe można skomponować z wielu innych składników, należy jednak pamiętać, by wszystkie smaki zawarte w gotowym produkcie harmonijnie do siebie pasowały.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here