dietanadzis.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, urodzie i lifestylu

Lifestyle

Do czego służy i jak działa kocioł warzelny?

Do czego służy i jak działa kocioł warzelny?

Wszędzie tam, gdzie gotowanie odbywa się na dużą skalę, na przykład firmach cateringowych, hotelach, restauracjach, stołówkach szkolnych, szpitalach, domach opieki i zakładach karnych, z pomocą przychodzą nowoczesne urządzenia gastronomiczne, które zapobiegają przywieraniu potraw, minimalizują zaangażowanie pracowników kuchni w proces gotowania, samodzielnie utrzymują odpowiednią temperaturę. Mowa o kotłach warzelnych, które coraz częściej zastępują tradycyjne metody gotowania w garnkach. Dowiedz się dlaczego.

CZYM JEST KOCIOŁ WARZELNY?

Kocioł warzelny to gastronomiczne urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, zaopatrzone w pojemny zbiornik o walcowatym kształcie oraz układ elektroniczny odpowiadający za proces i temperaturę gotowania. Producenci oferują różne opcje w różnych przedziałach cenowych. Ceny profesjonalnych urządzeń wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Ze względu na źródło zasilania, kotły warzelne można podzielić w sposób następujący:

  • kocioł elektryczny;
  • kocioł parowy;
  • kocioł gazowy.

Z poszczególnymi źródłami zasilania, wiążą się zróżnicowane koszty eksploatacji. Również nie każdy lokal gastronomiczny ma dostęp do gazu. Kotły warzelnicze mogą mieć również zastosowanie w kuchniach plenerowych, podczas organizacji dużych imprez masowych, gdy zachodzi potrzeba podawania dań na gorąco, np. zupy, gulaszu czy bigosu.

Poza wysoką funkcjonalnością kocioł warzelny to urządzenie łatwe do utrzymania w czystości. Pozwala na zaoszczędzenie czasu oraz wpływa pozytywnie na organizację pracy w kuchni. Dobór odpowiedniego urządzenia powinien uwzględniać jego pojemność, adekwatną do potrzeb. Czasem warto zastosować na przykład dwa mniejsze kotły, jeżeli oferujemy bardziej złożone menu. Urządzenia mogą mieć przykładowo 90 litrów pojemności bądź 250 i więcej.

JAK DZIAŁA KOCIOŁ WARZELNY

W zależności od zastosowanego w urządzeniu systemu najpopularniejsze są kotły, które ogrzewają dno zbiornika w sposób równomierny, bądź takie, które ogrzewają jego zawartość parą. Oprócz podgrzewania potraw, kotły mierzą ciśnienie w zbiorniku i posiadają zawory bezpieczeństwa. Elementem istotnym jest szczelny odpływ, którego budowa umożliwia odprowadzanie zawartości ze zbiornika, również podczas czyszczenia urządzenia. Wysokiej klasy kotły warzelnicze spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny, minimalizując ryzyko oparzenia przez pracownika kuchni. Różnorodność oferty skierowanej do przedsiębiorców z branży gastronomicznej pozwoli niemal każdemu restauratorowi dobrać idealne urządzenie, na miarę indywidualnych potrzeb.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.