Strona główna
Lifestyle
Tutaj jesteś

Do czego służy i jak działa kocioł warzelny?

9 listopada 2022 kocioł warzelny


Wszędzie tam, gdzie gotowanie odbywa się na dużą skalę, na przykład firmach cateringowych, hotelach, restauracjach, stołówkach szkolnych, szpitalach, domach opieki i zakładach karnych, z pomocą przychodzą nowoczesne urządzenia gastronomiczne, które zapobiegają przywieraniu potraw, minimalizują zaangażowanie pracowników kuchni w proces gotowania, samodzielnie utrzymują odpowiednią temperaturę. Mowa o kotłach warzelnych, które coraz częściej zastępują tradycyjne metody gotowania w garnkach. Dowiedz się dlaczego.

CZYM JEST KOCIOŁ WARZELNY?

Kocioł warzelny to gastronomiczne urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej, zaopatrzone w pojemny zbiornik o walcowatym kształcie oraz układ elektroniczny odpowiadający za proces i temperaturę gotowania. Producenci oferują różne opcje w różnych przedziałach cenowych. Ceny profesjonalnych urządzeń wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Ze względu na źródło zasilania, kotły warzelne można podzielić w sposób następujący:

  • kocioł elektryczny;
  • kocioł parowy;
  • kocioł gazowy.

Z poszczególnymi źródłami zasilania, wiążą się zróżnicowane koszty eksploatacji. Również nie każdy lokal gastronomiczny ma dostęp do gazu. Kotły warzelnicze mogą mieć również zastosowanie w kuchniach plenerowych, podczas organizacji dużych imprez masowych, gdy zachodzi potrzeba podawania dań na gorąco, np. zupy, gulaszu czy bigosu.

Poza wysoką funkcjonalnością kocioł warzelny to urządzenie łatwe do utrzymania w czystości. Pozwala na zaoszczędzenie czasu oraz wpływa pozytywnie na organizację pracy w kuchni. Dobór odpowiedniego urządzenia powinien uwzględniać jego pojemność, adekwatną do potrzeb. Czasem warto zastosować na przykład dwa mniejsze kotły, jeżeli oferujemy bardziej złożone menu. Urządzenia mogą mieć przykładowo 90 litrów pojemności bądź 250 i więcej.

JAK DZIAŁA KOCIOŁ WARZELNY

W zależności od zastosowanego w urządzeniu systemu najpopularniejsze są kotły, które ogrzewają dno zbiornika w sposób równomierny, bądź takie, które ogrzewają jego zawartość parą. Oprócz podgrzewania potraw, kotły mierzą ciśnienie w zbiorniku i posiadają zawory bezpieczeństwa. Elementem istotnym jest szczelny odpływ, którego budowa umożliwia odprowadzanie zawartości ze zbiornika, również podczas czyszczenia urządzenia. Wysokiej klasy kotły warzelnicze spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny, minimalizując ryzyko oparzenia przez pracownika kuchni. Różnorodność oferty skierowanej do przedsiębiorców z branży gastronomicznej pozwoli niemal każdemu restauratorowi dobrać idealne urządzenie, na miarę indywidualnych potrzeb.

Redakcja dietanadzis.pl

Nasz zespół specjalistów dostarcza cennych informacji na temat diety, odchudzania, zdrowia, urody i lifestyle'u. Dzielimy się profesjonalną wiedzą, oferując praktyczne porady i najnowsze trendy, które wspierają zdrowy styl życia i poprawę jakości codziennego życia. Nasze artykuły są niezawodnym źródłem inspiracji dla każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie i urodę.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Dieta konopna
herbaty ziołowe
Nauka i wiedza podstawą skutecznej terapii

Jesteś zainteresowany reklamą?