dietanadzis.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, urodzie i lifestylu

Dieta

Przyprawa oregano – właściwości i zastosowanie

Przyprawa oregano – właściwości i zastosowanie

Oregano jest dość pospolitą, ale bardzo pożyteczną rośliną, którą ze względu na swoje walory smakowe, jest bardzo chętnie dodawana do wielu różnych potraw, które w ten sposób zyskują także na swoim aromacie. Od lat jest jednym z nieodzownych składników wykorzystywanych w kuchni włoskiej. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę, że oregano jest niezwykle doceniane w medycynie naturalnej, ponieważ posiada szereg właściwości leczniczych.

Oregano jest jedną z chętniej używanych roślin w formie przyprawy do wielu różnych dań, ponieważ przyczynia się do poprawy ich walorów smakowych i aromatycznych. Rośnie dziko nie tylko w całej Europie, ale także w Afryce Północnej i Azji. Ziele przez niektórych określane jest mianem dzikiego majeranku i ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne, doskonale sprawdza się w medycynie naturalnej. Dlatego też od lat wykorzystywane jest jako jeden ze składników wielu różnych środków leczniczych.

Oregano jako przyprawa

Prawidłową nazwą botaniczną w przypadku oregano jest lebiodka pospolita. Ziele, o czym wspomniano wyżej, cieszy się niezwykłą popularnością jako przyprawa, również w Polsce. Świadczy o tym fakt, że jest jedną z najchętniej i najczęściej stosowanych roślin podczas przygotowywania wielu dań. Przyprawa oregano jest intensywna, lekko korzenna, orzeźwiająca, charakteryzująca się nieco goryczkowym i pieprznym zapachem. Stąd też przyrządzane z jej wykorzystywanie potrawy są wyjątkowo aromatyczne, a co ważniejsze również bardzo bogate w smaku. Nic więc dziwnego, że Włosi niezwykle namiętnie wykorzystują omawiane ziele do makaronów i pizzy.

Oregano doskonale sprawdza się także w przypadku różnego rodzaju marynat, sosów, zup, mięs, ryb oraz warzyw, zwłaszcza pomidorów, cukinii i fasoli. Tak naprawdę przyprawę można łączyć z większością składników/dań przyrządzanych w niejednej kuchni, ponieważ zależy to tylko i wyłącznie od naszych indywidualnych preferencji. Oczywiście nie wolno przesadzać z jej ilością.

Właściwości lecznicze oregano

Oprócz wyjątkowych walorów smakowych i aromatycznych, oregano jest rośliną, która posiada szereg prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że jest wykorzystywana w przypadku wielu środków leczniczych, tym bardziej że omawiane ziele jest niezwykle bogate w szereg cennych substancji/składników odżywczych. Mowa w tym momencie m.in. o wysokiej zawartości witaminy A, C, E, K oraz z grupy B, potasu, cynku, magnezu, wapnia, żelaza, sodu oraz błonnika.

Stąd też oregano wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, tym bardziej że wspomaga nasz organizm w trawieniu ciężkich potraw, poprzez zwiększenie produkcji zarówno soków żołądkowych, jak i żółci. Pozwala na złagodzenie nie tylko niestrawności, ale także i zaparć. Wykazuje również działanie wiatropędne, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru gazów w jelitach. Zwalcza zgagę i przynosi ukojenie przy bólach żołądkowych.

Ze względu na możliwość wspomagania leczenia wrzodów żołądka, ziele jest bardzo chętnie wykorzystywane do przygotowywania naparów, które mają także pozytywny wpływ w przypadku zmagania się z niedoczynnością wątroby. Doskonale sprawdza się również podczas odtruwania organizmu i ze względu na posiadane właściwości dezynfekujące, przyspiesza gojenie się ran, niweluje uczucie swędzenia, co przekłada się na lepszą kondycję skóry.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.